Média

Pletací mlýnky v Dobrém ránu na ČT2

Dne 8. února 2022 jsem byla už podruhé pozvána do Dobrého rána České televize. Poprvé jsem mluvila o háčkovaných šátcích a připravované knize návodů Kaleidoskop šátků, tentokrát se moje návštěva zaměřila na pletací mlýnky. Chtěla jsem je představit českým divákům a ukázat, co všechno tento poměrně jednoduchý strojek umí.

Možná se teď ptáte, co to je, protože jste o pletacích mlýncích nikdy neslyšeli, ale v zahraniční, zejména v anglicky mluvících zemích je to poměrně známá technika pletení. Zkuste si na internetu nebo na Youtube zadat výrazy jako „knitting machine“ a uvidíte, jaké varianty mlýnků existují a co všechno na nich zkušené pletařky dokážou vyrobit. U nás už jsou samozřejmě k dostání také, jen návodů a inspirace k tvoření v češtině je stále ještě málo. Takže pokud jste vždy chtěli byste něco uplést pro sebe, pro děti, rodinu nebo přátele, ale pletení na klasických jehlicích neovládáte, je toto pro vás cesta, jak se k pleteným výrobkům dopracovat.

V mých vstupech v Dobrém ránu najdete jak základní postup výroby nejjednoduššího tunelu, ale i stručný návod, jaký mlýnek vybrat. Doporučuju si dobře promyslet, co na něm chcete vyrábět a podle toho zvolit velikost mlýnku. Malé mlýnky jsou sice levnější, ale upletete na nich jen menší věci, čepici pro dospělého člověka už ne. Pro klasické pletařky může být pletací mlýnek zajímavým zpestřením jejich tvoření, a zcela určitě využijí malý mlýnek na pletení dutinek.

Jaký tedy mlýnek vybrat? Pokud chcete plést pro celou rodinu, určitě doporučuju mlýnek, který má 46 nebo 48 jehel a umožňuje plést čepice pro dospělé, větší šály, příp. pokud nebude plést do kruhu, i poměrně velké úpletové panely, které můžete spojit například do deky nebo ponča. Menší pletací mlýnky jsou spíše hračky, což je vidět i na celkovém vybavení (nemají například počítadlo řad), hodí se pro občasné pletení, příp. pro pletení malých doplňků a dekorací. Nebo ho můžete pořídit dětem, pokud by si chtěly také vyrobit něco ručně pleteného.

Pokud jsem vás nalákala a chcete se do takového pletení pustit, ale nejste si jistí, který mlýnek vybrat, připojte se do naší skupiny na Facebooku Pletací strojky, mlýnky – rady a návody, kde vám s výběrem pomůžu buď já nebo některá z dalších pletařek. Budu také ráda, pokud své výtvory pak budete sdílet jako inspiraci pro ostatní.